Alle vragen gaan over de tekst.

Het strand

strand

Je kent het vast wel en je bent er misschien ook wel eens geweest: het strand. Met mooi weer gaan er veel mensen naar toe om afkoeling te zoeken en plezier te maken, maar ook als het hard waait zie je er veel mensen om naar de golven in de zee te kijken.

Maar wat is een strand nu precies?

Het strand is vaak een stuk land dat bestaat uit zand en grenst aan de zee. Er groeien bijna geen planten. Wel zie je vaak in de duinen Helmgras groeien. Dit gras heeft hele lange wortels en houden hierdoor het zand vast in de duinen. Het strand loopt richting het water en gaat over in de bodem van de zee. In Nederland vind je het strand van Hoek van Holland tot aan Den Helder. Ook op de Waddeneilanden vind je stranden.
De stranden langs de kust lopen gedeeltelijk onder water als het vloed is. Hierdoor tref je zeewier, schelpen maar ook kwallen aan op het strand. Deze worden weer zichtbaar als het eb is en de vloedlijn zich weer terugtrekt in de zee. Kinderen spelen graag op het strand. Ze bouwen zandkastelen en zoeken mooie schelpen. In de zee zwemmen kan gevaarlijk zijn. Als je goed oplet zie je op het strand waarschuwingsvlaggen. Wappert er een gele vlag dan is zwemmen gevaarlijk en als er een rode vlag wappert dan is de zee zo gevaarlijk dat zwemmen in de zee verboden is.

Opgave 01

Waaruit bestaat een strand?


Opgave 02

Wanneer komen er kwallen op het strand?


Opgave 03

Als er een rode vlag wappert op het strand:Bestel Kids4cito oefenboekjes
Oefenboekjes voor Cito- en Entreetoets